Kersen eten bij Pek ‘over de Lek’

Kersen eten bij Pek ‘over de Lek’

Op 18 juli 2024 zijn 31 60plussers per fiets of auto naar kersenboerderij Pek te Waal getogen, precies ‘aan de overkant’ van Cabauw, om te genieten van een daagje kersen.
We beginnen met koffie en kersengebak en natuurlijk bijpraten, veel bijpraten.
We worden onderbroken door de baas, Arie Pek, die uitleg geeft over zijn bedrijf, 25 jaar geleden gestart en uitgebouwd tot wat het nu is: 6 hectare kersenbongerd met zes rassen zodat ze een oogstseizoen van twee maanden hebben, juni en juli.
Sinds een paar jaar hebben ze een prachtige horeca-schuur voor 50 mensen, wij hebben het geluk dat we heerlijk buiten kunnen zitten.
Na zijn uitleg neemt hij de liefhebbers mee de boomgaard in voor een rondleiding met nog meer uitleg.

De boomgaard is overspannen met gaas, tegen de kraaien zou je denken. Ja, daar helpt het óók tegen maar het hoofddoel is tweeledig: regen opvangen en de suzukivlieg tegenhouden.
De regen wordt door het gaas opgevangen en naar een gootje tussen de bomen geleid en afgevoerd. Kersen kunnen slecht tegen regen, de bomen rotten erdoor en de kersen kunnen ‘ontploffen’ door het vele water.
De suzukivlieg komt niet uit Japan, zoals zijn verre neef de motor, maar uit Zuid Europa en is door de klimaatverandering steeds noordelijker gekomen en nu gedijt deze goed (of zo je wil kwaad) in Nederland.
Bij Pek telen ze 6 rassen, in volgorde van pluktijd:
Juni: Burlat, Merchant en Summit.
Juli: Vanda, Cordia en Regina.
Nu plukken we zelf ook wat om te proeven, de Regina vinden we fris zoetzuur en de Cordia lekker zoet.

Na de pluktijd wordt het gaas opgerold en hangt het boven de bomen tot het volgende jaar.
Dit gaas heeft een zeer prettige bijkomstigheid: er hoeven geen kraaienverjagers ingehuurd te worden. Dat scheelt heel wat arbeidsloon.
Daarom horen we tegenwoordig geen ‘kanonnen’, ratelaars en bussenschudders meer.

Om de kersenbloesem te bevruchten koopt Pek bijen bij bijentelers, deze werken boven 8°, is het kouder dan worden hommels ingekocht en aan het werk gezet.

Bij de kersenteelt worden nog bestrijdingsmiddelen gebruikt, deze zijn door de EU verboden maar er is nog geen goed alternatief. Dit jaar is er door de EU ontheffing verleent maar voor volgend jaar is dit afwachten. Dat maakt de toekomst onzeker…

Na een tweede bakkie koffie én een heerlijk bakje kersen kunnen we in de winkel nog van alles inkopen, naast kersen ook bier, likeur, kersenchocolade en nog veel meer.
Met onze (fiets)tassen vol keren voldaan huiswaarts, nagenietend van een welbestede ochtend.

Reacties zijn gesloten.